lørdag den 24. januar 2015

Bløde ciabattaboller

Der er ikke noget skønnere end at vågne til duften af nybagt brød.

Men brød tager lang tid at bage; det skal æltes og hæve, formes og hæve igen.

Her hos os er løsningen koldhævet dej.

Det kan forberedes aftenen før, hæve stille og roligt i køleskabet og enten sættes direkte på en bageplade med et par skeer eller bages i en gryde eller en brødform næste morgen, så man har friskbagt brød mindre end en time efter man er væltet ud af sengen med morgenhår.


Disse boller er bagt med det italienske manitobamel, som har et højt proteinindhold og derfor giver lette og luftige boller.

Dejen er meget våd og skal helst røres 10-15 min. i røremaskine ved høj hastighed. Har du ikke en røremaskine, så rør den i hånden og tilsæt 50 g ekstra mel, da den ellers bliver for svær at arbejde med.

Bløde ciabattaboller ca. 12 stk.


6 dl. koldt vand
1 dl. A-38 (eller andet surmælksprodukt - yoghurt, kærnemælk - du bestemmer)
10 g gær
2 tsk. salt
2 tsk. flydende honning
100 g havregryn
50 g halvsigtet rugmel
700 g manitobamel

Pynt:
100 g fuldkornsdurummel

Rør gæren ud i vand og A-38.

Tilsæt salt, honning, havregryn og begge slags mel (alt melet skal tilsættes).

Hvis du har en røremaskine, så brug din K-spade og rør først 30 sek. på lav hastighed til dejen har samlet sig.
Skru derefter op på højeste hastighed og rør indtil dejen slipper skålens sider og samler sig omkring K-spaden. Dejen bliver helt glat og skinnende, når den er klar.

Kom herefter dejen op i en skål, der er smurt med olie. Dæk dejen med et låg eller folie og kom dejen på køl.

Næste dag tages dejen ud af køleskabet.

Tænd ovnen på 250 grader.

Gør 1-2 bageplader klar med bagepapir.

Sæt dejen på bagepladerne med to skeer eller drys ca. 100 g fuldkornsdurummel ud på bordet.

Hæld forsigtigt dejen ud på bordet.

Skær passende stykker dej af dejklumpen og form stykkerne til boller (eller sæt dem på bagepladen i rustikke stykker) ved at folde siderne ind under bollen (se videoen nederst). Sæt bollen på bagepladen med sammenføjningen nedad.

Bag bollerne i 18-20 min - smid undervejs lidt kogende vand ind i bunden af ovnen.

Lad bollerne køle af på en bagerist i 10-15 min. inden du kaster dig over dem.

Velbekomme!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar - så bli'r jeg glad!