lørdag den 29. marts 2014

Grove cookies fra Claus Meyer

Det er efterhånden ved at være 14 dage siden, jeg bagte de grove cookies fra én af Claus Meyers kogebøger.


De er ret simple - der er ingen ingredienser i, som man ikke har derhjemme eller i det mindste ret hurtigt kan skaffe, er nemme og hurtige at lave og de smager overraskende godt - selv efter 14 dage i en kagedåse.


Faktisk minder de lidt om Digestive kiks, dog lidt sødere - måske kunne man bruge dem som bund i en cheesecake?


Opskriften er simpel og kommer her:

onsdag den 26. marts 2014

Kyssesyge og et ikke særligt pænt brød....


Min datter er nu syg på 6. dagen. De første 4 dage har hun haft meget høj feber, ondt i halsen og ingen appetit. I mandags fik hun taget blodprøver og i går fik vi dommen - mononukleose (kyssesyge), hvilket betyder ingen penicillin, lang sygeperiode og ingen kontaktsport i 2-3 måneder efter sygdommens ophør - hvilket ikke er så godt, når man er målmand!

Føler mig lidt mast..... Det har været nogle hårde dage med sygdom, for hun har været meget skidt, men syntes faktisk at hun var ved at få det bedre. Men nu er vi så dømt ude i et par uger, indtil hun er frisk nok til at komme i skole. Jeg ved at mine kollegaer knokler som små bæster for at følge med presset, så jeg har sindssygt dårlig samvittighed over at sidde hjemme i sofaen. Samtidigt har jeg overhovedet ikke lyst til at forlade min syge datter. 

Nå, men i sidste uge, hvor jeg også var hjemme ved datteren, men stadig troede, at det bare drejede sig om en influenza, der ville være klaret i løbet af 3-4 dage, bagte jeg det her vildt grimme, men sindssygt velsmagende brød.


Det er egentlig bare et helt almindeligt franskbrød med lidt sigtemel, som bliver delt i 3 stykker og i de to af stykkerne æltes hhv. rød og grøn pesto, hvorefter de trilles til pølser og flettes - lidt noget griseri, men det smager fantastisk!



fredag den 21. marts 2014

Chai-cupcakes

Det her er nogle af de bedste cupcakes, jeg har bagt længe.


De er lette og luftige og har en fin smag fra the, kanel, kardemomme og citron.

Endnu en banankage

Selvom vi godt kan lide bananer hjemme hos os, så har jeg alligevel tit to-tre brune og bløde bananer liggende på køkkenbordet.

Vi bruger dem ofte til smoothies, men mindst ligeså tit ryger de i et eller andet bagværk og i sidste weekend blev det til en banankage. Jeg tog udgangspunkt i Arlas klassiske opskrift på banankage fra en af de gamle hustandsomdelte hæfter (Karolines Køkken 3). Jeg har ofte bagt den og har altid skåret ned på mængden af fedtstof, fordi jeg synes at det smager alt for tydeligt igennem (især hvis man bruger margarine og ikke smør). I følge opskriften skal der kun 1 banan i, men jeg havde to, så det kom jeg i og skar så lidt ned på sukkeret i stedet for - så den endte med at blive, om ikke sund, så ihvertfald sundere. Og manden min var glad, for det er yndlingskagen.

torsdag den 20. marts 2014

Mørdejsstænger med frugt

De kager min mormor bagte var ikke store flotte lagkager i flere etager eller fine små kager med flotte, franske navne.

De kager min mormor bagte var hverdagskager, som sirupskage, sandkage, chokoladekage og en roulade i ny og næ. Og så selvfølgelig småkager. Min mormors kagedåser var altid fyldte.

Til festlige lejligheder lavede hun en lagkage med hindbærmarmelade, makroner og vaniliecreme.


En af de hverdagskager, min mormor bagte var mørdejsstænger med frugt. Det er en simpel kage/småkage, som helt enkelt består af udrullet mørdej, som smøres med marmelade, sveskemos eller moste bær blandet med lidt sukker. De smager allerbedst helt nybagte, hvor mørdejen er sprød, men de kan sagtens holde sig nogle dage i en kagedåse - de bliver bare lidt bløde hen ad vejen.

søndag den 16. marts 2014

Marmorerede brownies

Jeg har en ting med kogebøger - især dem med kager i og med rigtig flotte billeder.


Min seneste erhvervelse er The Hummingbird Bakery - Kagebog, som indeholder masser af opskrifter på smukke kager og billeder, som får mine tænder til at løbe i vand.


Jeg har tidligere bagt Kaffekagen fra samme kogebog - den skal jeg eksperimentere lidt mere med, men den smagte skønt!


lørdag den 8. marts 2014

Jeg øver og øver...

Endnu en lørdag eftermiddag er gået med at bage macerons - og det der med at øve sig virker faktisk!

Nu har de det rigtige udseende - med fod og alt muligt ;)!

Men de første gange, har jeg lavet cirkler på størrelse med en femkrone, men så synes jeg bare, at det var lidt besværligt med alle de små cirkler, så jeg bestemte mig for at bruge min mindste udstikkerform, som så ikke er så lille endda. Med det resultat, at jeg fik 12 bunde ud af den portion, jeg plejer at lave, som normalt giver det dobbelte. Og macarons skal altså være små - helst ikke mere en enkelt eller to bidder. 

Men OK - smagen og udseendet er på plads, så nu tror jeg snart, at jeg er klar til komme med en opskrift.

Men indtil da, så kan I lige nyde et billed af mine macarons:


Jeg har lagt tre af disse lækre macarons sammen med saltet karamel og de sidste tre med en creme rørt af mascapone og ristet hasselnøddepasta fra Callabaut - den sidste slags smager næsten ligesom nutella.

tirsdag den 4. marts 2014

Kanelkage med æble og squash


I et forsøg på at lave en lidt sundere kage, har jeg taget min datters yndlingskage og reduceret indholdet af fedt. sukker. Samtidigt har jeg tilført revet æble og squash - det giver både dejlig sødme, men også saftighed til kagen.



Det her er en god klassestimekage - egentligt skal den pyntes med kakaoglasur tilsat lidt kaffe og smør. Hvis du vil holde kagen sund, så smelt lidt mørk chokolade (70% eller derover) og sprøjt over i tynde striber. Kagen kan også fint spises uden glasur.


Det gode ved den her kage er, foruden den dejlige kanelsmag, at den holder sig frisk i rigtigt lang tid.

søndag den 2. marts 2014

Svenske semlor - fastelavnsboller på en anden måde

Jeg følger mange rigtig dygtige madbloggere, som alle inspirerer mig rigtigt meget. En af dem er Linn Grubbstrom, som er en svensk pige, der bor i København. Hun laver nogle virkeligt dejlige ting og hendes blog er en god blanding af danske og svenske opskrifter. Find hende på frokenkraesen.com.



Det er på hendes blog, at jeg har fundet opskriften på de svenske semlor, som er en gærdejsbolle, der bages med kardemomme. Når bollen er bagt og afkølet, skæres toppen af, bollen udhules og krummen røres sammen med revet marcipan og lidt mælk. Blandingen kommes tilbage i den udhulede bolle og ovenpå kommes flødeskum og "låget". Bollerne drysses med flormelis inden servering.

Jeg har fulgt Frøkens Kræsens opskrift, men har tilføjet lidt hindbærsirup til fyld og flødeskum. Det giver den smukke lyserøde farve og tilfører lidt syrlighed og friskhed, til den fede fløde.

Siruppen har jeg lavet ved at varme nogle frosne hindbær op i en kasserolle sammen med 2 spsk. sukker. Når hindbærrerne er begyndt at tø op og afgiver saft, så har jeg siet dem og kommet saften tilbage i gryden sammen med endnu en spsk. sukker. Lad saften koge lidt ind og stil den på køl.